Wie ben jij?

Frits Löhnen, een van mijn grote inspiratoren, is overleden aan dunne darmkanker. Hij is 77 jaar geworden. Frits ken ik al vanaf mijn 25e jaar. Hij leerde mij, en ook heel veel anderen, dat je jezelf het beste kunt zien als een systeem. Een systeem dat kan waarnemen. Daarbij is het belangrijk om een scheiding te maken tussen het probleem en de toeschouwer (jijzelf). 

Als je iemand vraagt:  ‘Wie ben jij?’ dan krijg je vaak te horen: ‘Ik ben ondernemer, ik ben arts, ik ben coach’. Je hebt een beroep, maar je bent je beroep niet.

Voor het levensgeluk is het van groot belang dat wij toeschouwer zijn van onze emoties, dat we ons niet vereenzelvigen met de emoties. Je hebtgriep, maar je bent niet de griep.

Frits zijn stelling, tot het laatste moment, was: ‘Ik blijf toeschouwer, met mij gaat het heel goed, echter met mijn lichaam niet.’

Hoe groot kun je zijn..

Je bent mens

Heb geen moeite met onthechting. Dit wil niet zeggen dat je niet gehecht mag zijn aan iets of iemand, maar je doet afstand van de invloed die het op je heeft. Je doet aan voetbal, maar je bent het niet. Je hebt een lichaam, maar je bent het niet. Je hebt een relatie, maar je bent niet de relatie. Je hebt geld, maar je bent niet het geld. Een coach is geen coach, zijn beroep is coach.

Je laat niet iets of iemand macht over je nemen.

Alleen door te onthechten kunnen we afstand doen. Het is een nieuwe manier van denken om ons zelfbewustzijn te beheersen. Dus onthechten wil zeggen; afstand nemen, het schild gebruiken.

Om dit te bereiken moeten we veel weerstanden overwinnen. Het moet je niet kunnen schelen hoe andere mensen over je denken. Kijk maar eens hoe vaak jij anders over jezelf denkt.

Onthechten is een verworvenheid, verkregen door inzicht en niet door dwang.

 

De verandering gaat enorm snel

Kijk alleen maar eens hoe sporters gevolgd worden door media. Alles, maar dan ook alles wordt vastgelegd. Een traan wordt talloze keren herhaald. Kijk naar de gebeurtenissen in Parijs. Het gebruik van antidepressiva is hierdoor enorm toegenomen.

Laatst kwam ik een voetbaltrainer tegen en vroeg hem: ‘Hoe is het?’ ‘Slecht,' zei hij, 'we hebben gisteren verloren!’ Ik vroeg een man hoe het met hem was en hij antwoordde: ‘Slecht, ik heb ontslag gekregen!’

We laten onze emotie leiden door gebeurtenissen en omstandigheden. Zo ook bij FC Twente.

‘Hoe kan FC Twente nou presteren in zo’n chaos?’ Juist omdat het zo’n chaos is, zullen wij laten zien dat wij FC Twente zijn! Wij zullen onze voeten laten spreken. Wij zullen laten zien hoe goed we zijn. Wij zullen onze supporters laten zien hoe mooi en goed wij kunnen voetballen. Wij zullen laten zien wat passie, inzet en beleving betekend!’

Laat je niet leiden door de omstandigheden. FC Twente bestaat 50 jaar en dat willen we laten weten ook!

Geef een andere betekenis aan de omstandigheden die gevoelens en emoties beïnvloeden. Laat zien dat jij en het team groter zijn dan de omstandigheden waar de club in verkeert.

Word leider van je emoties!

 

Ben Middelkamp

Mental Coach PROMEG