Emoties zijn belangrijk voor hoe mensen met elkaar omgaan. Emoties helpen ons om goed te leven, onze doelen te bereiken en vooral om met anderen samen te leven. Emoties horen bij mensen, zijn vrienden van mensen. Het zijn reacties op een gebeurtenis. Wanneer iets niet gaat zoals je wilt kan dat leiden tot schaamte of schuld. Hoe zit dat nou eigenlijk?
Zeven basisemoties
Naast schaamte en schuld kennen wij mensen nog vijf andere basisemoties. Dat zijn: boosheid, angst, verdriet, blijheid en verbazing. Schaamte ontstaat wanneer je hebt gefaald in een situatie die heel belangrijk voor je is. Zakken voor een examen, een strafschop missen, als keeper een blunder begaan. Het moment daarna trek je je dan het liefst terug en wil je even niets meer met anderen te maken hebben.
Wanneer je iemand pijn hebt gedaan kun je je schuldig voelen. Schuld en schaamte liggen dicht bij elkaar.
Als je in sport iemand pijn hebt gedaan en je vindt die daad ook stom, kun je je tegelijkertijd schamen en je schuldig voelen. Schuld richt zich meer op de andere persoon en schaamte meer op jezelf.
Gaandeweg leer je waar je op moet letten, wat je zelf allemaal kunt doen om beter in je vel te zitten, meer in het centrum komen en emotioneel stabiel zijn, zodat je je door niets of niemand meer van de kaart laat brengen.
Leren jezelf te coachen
Wij mensen zijn zo sterk, wij kunnen overal tegen. Vooral tegen de werkelijkheid, we kunnen niet tegen bedachte dingen.Daarom moeten we om leren gaan met emotie.
In de emotie zitten is niet prettig. Je kunt agressief worden, tegen angsten aanlopen. Ga iedere keer weer terug naar het centrum. Praat tegen jezelf: ‘Wat is er nou aan de hand?’ ‘Is dit nou zo erg?’ ‘Maak je toch niet zo druk!’
Even diep ademhalen en leer zo om te gaan met je emotie. Emoties als afgunst, woede, jaloezie en ijdelheid zijn vrienden van jou en geen vijanden. Zit je ‘IN’ de emotie dan blokkeert het alleen maar je plezier, je genieten, je creativiteit.
Doordat wij onze emoties voelen, weten we dat we leven
Wij geven die emoties echter regelmatig een verkeerde naam en accepteren ze niet.
Het volgende voorbeeld illustreert wat ik bedoel.
Een ondernemer die zijn personeel wilde toespreken, kwam hevig zwetend op mij af lopen. Ik vroeg: ‘Wat is er aan de hand?’ Hij zei: ‘Ik trek het niet meer, ik ben zo nerveus.’ Ik antwoordde: ‘Dat is geen nervositeit, dat is de energie die je voelt.’
Ik vertelde hem dat wanneer een mens iets belangrijks moet doen, hij meer energie krijgt. Hoe meer energie, hoe beter je functioneert. Ik zei: ‘Je moet niet vechten tegen iets wat je juist nodig hebt. Het is je vriend, wees blij dat je de energie voelt. Je hoeft je emoties niet te beheersen, ze horen er juist bij.’ Ik vertelde dat het systeem mens dan juist goed functioneert. Met wat meer moed stapte hij het podium op en zei na afloop: ‘Je hebt gelijk, het ging uitstekend!’
En zo simpel is het, als je maar weet hoe je met emoties moet omgaan.
Observeer jezelf
Neem jezelf waar. Voel eens wat een emotie doet met jou! Het voorstellingsvermogen is vaak het grote probleem. Je wilt er niet aan denken, maar je doet het toch. Dus breng verandering aan in het systeem, het mentale systeem van de mens. Vaak geef je de emotie de schuld. Maar of je wilt of niet, die emotie komt gewoon! Onderdruk die emotie niet, praat er met jezelf over, ga het gevecht aan met jezelf. Zo word je toeschouwer, waarnemer!
100% beseffen dat wij toeschouwer zijn van onze emoties, dat is zelfbewustzijn.
De meesten zitten gevangen in een geconditioneerd systeem. Ze hebben er nog nooit zo over nagedacht.
Alles blijft bewegen, veranderen
Dat is het mooie van het leven. Je hebt altijd een keuze en je bent altijd verplicht te kiezen. Met de juiste houding zul je mentaal eeuwig jong blijven. Het leven leidt altijd tot verandering en verandering brengt altijd kansen.
Verstop je nooit voor veranderingen. Leer anders denken, oplossingsgericht en met gezond verstand. En let goed op je ademhaling.
Ben Middelkamp
Mental Coach PROMEG
Reactie plaatsen
Reacties