Wij moeten in staat zijn ons zo te organiseren dat wij teams samenstellen waarin iedereen eenzelfde richting opgaat. Onderlinge verschillen optimaliseren. Behandel anderen zoals zij behandeld willen worden.
En toch gaat dat vaak fout. Hoe kan dat? Omdat alle mensen verschillend zijn. Er zijn geen twee mensen die altijd en tegelijk dezelfde behoeften hebben. Daarom moet je leren ontdekken waar de ander behoefte aan heeft.
En welk effect jouw poging om in die behoefte te voorzien, op de ander heeft. Je moet leren vragen. De enige manier om uit te vinden welk effect jij op een ander hebt, is door het rechtstreeks te vragen.
Wanneer wij een bloemenzaak binnengaan om een mooi boeket te kopen, om iemand te verrassen, dan zijn wij deel van een team. Wij en de verkoopster. Als je je dat realiseert en haar zo tegemoet treedt, dan maakt zij voor jou het mooist mogelijke boeket. Wanneer zij een goed gevoel naar jou als klant toe heeft, dan zal zij voor jou al haar fantasie en creativiteit gebruiken die ze in huis heeft. Sta haar toe jouw held te zijn!
Een held is iemand die te horen krijgt dat datgene wat hij of zij wilde doen, gelukt is.
Weet je wat het tegenovergestelde van een held is? Een lafaard. Iemand die te laf is om iets te doen, om te vechten tegen zichzelf. Heb jij wel eens meegemaakt dat iemand jou een schouderklopje gaf en zei: 'Wat jij net zei of deed was precies wat ik nodig had! Hartelijk bedankt!' Hoe voelde dat om zoiets te horen te krijgen? Heb jij dat meegemaakt? Het voelt heerlijk!
'Van een schouderklopje krijg je geen blessure'
Teamgeest, groepsgevoel, het altijd weer blijven genieten is zo belangrijk!
'We hebben een echte leider in onze groep. Als de aanvoerder gaat staan, een paar relativerende woorden spreekt, luistert iedereen meteen. Iedereen die bij het team betrokken is, ook de reserves, geniet van onze prestatie en het beleven van de sport. In het verleden was dat anders. Wanneer je een wedstrijd had gewonnen, kon je nog wel dagen in de euforie van die zege blijven hangen.'
Is het mogelijk om een heel team op sleeptouw te nemen? Absoluut! Je zult een voorbeeld moeten zijn voor iedereen. Als je in het veld staat, reageer dan niet op wat het publiek roept, wat de tegenstander jou toewenst en welke beslissing de scheidsrechter neemt. Als je dat lukt, blijf je steeds scherp en heb je een optimale focus. Dan geniet je continu. Coach jezelf voortdurend, praat tegen jezelf.
Veel spelers kunnen pas genieten wanneer ze gewonnen hebben. Geef jouw medespelers complimenten, vertel ze dat ze moeten genieten. Zorg ervoor dat de stemming, ook in de kleedkamer, optimaal is. Gebruik er desnoods muziek bij! Het beleven van sport wordt er ineens heel anders door.
De beste prestaties worden altijd geleverd in Flow, in Zelfbewustzijn. Vooral het complimenteren van elkaar is belangrijk. Natuurlijk worden er fouten gemaakt; zeg dan liever dat je het anders had willen doen.
Ben Middelkamp
Mental Coach PROMEG