Als Mental Coaching je laatste redmiddel is

Geschreven door Limke Schopman

Hypersensitief werd ze genoemd bij de geboorte. Rond haar achtste werd haar verteld dat ze depressief was en kreeg ze ‘het label’ ADHD. Zeven jaar later accepteerde ze dat ze informatieverwerkingsstoornis had want dat verklaarde voor haar waarom ze zich zo slecht kon concentreren. Op 17 jarige leeftijd chronisch depressief en ruim twee jaar later, oftewel NU zegt ze “ik ben gewoon mijzelf.”

Als ik Sterre ontmoet is ze opgewekt, enthousiast en blij. Ik heb met haar afgesproken om haar eerste ervaringen met Mental Coaching te horen. Een eindstation voor haar problemen en ziekte en de start van een nieuw begin. Ze kon het bijna niet geloven dat de opleiding die ze won naar aanleiding van een wedstrijd tijdens de Business Meets Twente, haar was gegund. Haar houding en reactie spraken boekdelen. “Ik heb direct mijn moeder gebeld. Ik was zo enorm blij!”.

“Mental Coaching was mijn allerlaatste redmiddel”

Nietsvermoedend en met een flinke dosis tegenzin en enige scepsis bezocht Sterre de lezing Mental Coaching Gewoon Doen. “Een vriend van mij wilde graag, dus paste ik me aan. Ik dacht dat er enkel onzin werd verteld en dat het alleen iets was voor zieke huisvrouwen die dan ineens beter zouden zijn, maar ik werd flink verrast!”. De eerste ervaring met Mental Coaching was direct raak. “Iemand die erin slaagt mij uit mijn koppige mindset te krijgen die moet wel goed zijn!”. Na afloop van de lezing kwamen er veel dogma’s los en hierdoor raakte Sterre in de war. Ze besefte dat ze zich jarenlang had laten vertellen dat ze “van alles had” en realiseerde dat alles had gemaakt tot wat ze nu was geworden. Sterre kon zich al niet indenken dat haar hele leven zou bestaan uit problemen hebben en pillen blijven slikken en door kennis te maken met Mental Coaching werd haar allerlaatste vraagteken plotseling ingevuld.

Goedbedoelde hulp en adviezen van de huisarts, familie en hulpverleners hebben haar jaren lang ‘gevolgd’. Met de kennis van NU erkent Sterre dat ze daarmee haar eigen depressie in stand heeft gehouden. Niet bewust, maar ze wist gewoon niet beter. “De kern van alles was altijd de depressiviteit. Het was een verklaring voor alles in mijn leven. Zo ben ik de depressiviteit geworden. Alles van de depressiviteit paste bij mij. Dat is puur en alleen gekomen door hulpvaardigheid van anderen. Als Ben niet had verteld dat mensen zichzelf depressief praten, had ik nog steeds niet beseft dat ik er zelf iets aan kon doen.”

“Vanaf nu ben ik niet meer depressief!”

Waar de verschillende problemen en ziektes altijd als een gigantisch zware rugtas aan Sterre’s schouders hebben gehangen en dat haar letterlijk naar beneden haalde, heeft ze nu haar rugzak afgedaan en kijkt ze er in. Dit voelde letterlijk als verlichting. Haar hypersensitiviteit ziet ze als een gift en een gave. Waar anderen bij een tafel een tafelblad met vier poten zien, ziet Sterre ook alle naden, de kleuren en oneffenheden. Nadat ze de nodige weerstanden heeft ervaren in het vinden van haar pad qua studie, zit Sterre nu op haar plek. Ruimtelijke vormgeving is haar ding en zich inleven in de wensen van een klant en dat vertalen in een dienst en product ziet ze als haar grote uitdaging. “Woorden als moeilijk en lastig gebruik ik steeds minder. Proberen kan ook niet; ik ga het Gewoon Doen!” zegt ze lachend.


Ik wilde graag iets worden. Ik wilde graag iets zijn. Als ik de HAVO niet had gehaald dan was ik niks. De stress en faalangst die dit met zich meebracht verlamde me letterlijk. Ik heb toen besloten om een vak te gaan leren om maar iets te worden. Achteraf gezien een impulsieve keuze, maar voor dat moment goed.

Ik heb mezelf gezegd: ik word alleen maar gelukkig als ik iets ga doen wat echt bij me past. Toen ben ik uit een roes gekomen van het voor de gek houden van mijzelf. Ik leefde mijn eigen script waarin een opleiding tot meubelmaker denkbeeldig in paste. In de werkelijkheid bleek dit niet te passen bij mij. Met de waarom vraag en wat ik nou daadwerkelijk leuk heb gevonden aan de opleiding, kwam ik bij twee aspecten. Het concept achter iets en het communiceren met gevoelens, hebben er toe geleid dat ik op dit moment Ruimtelijke Vormgeving studeer. Mijn script ligt in de prullenbak. Ik doe op dit moment iets waar ik me goed bij voel.


Ik zie een meid voor me zitten met een enorme drive. “Ik wil mijn eigen problemen oplossen. Anderen wil ik hiermee niet (langer) opzadelen. In mijn dalen heb ik meerdere malen gedacht om uit het leven te stappen. Het zou me rust geven, maar ik vind het enorm zwak. Ik kan dit zeggen omdat ik weet hoe het voelt en uit ervaring weet dat er altijd een uitweg is.” Mental Coaching helpt Sterre op dit moment om de stabiliteit die ze ervaart vast te houden in haar leven.

De informatie die Sterre opdoet tijdens de opleiding Mental Coaching deelt ze met iedereen die het horen wil. Ze lijkt zich er niet bewust van te zijn dat ze hiermee haarzelf ieder moment ook coacht. “Verder ben ik er helemaal niet zo mee bezig”, zegt ze. “Ik heb het vertrouwen dat dit het goede is en dat straal ik uit.” Andere mensen valt dat op en zo krijgt Sterre steeds meer vertrouwen in haarzelf. “De start van de opleiding Mental Coaching heeft ervoor gezorgd dat ik heb besloten eind februari te starten met het afbouwen van mijn antidepressiva. Ik hoop dat ik met het afbouwen van de antidepressiva en het opbouwen van kennis en vaardigheden in Mental Coaching mezelf op het niveau kan houden zoals ik nu leef.” 

Haar uiteindelijke doel? Sterre wil een ‘verlicht persoon’ worden. Als ik haar vraag wat dat betekent zegt ze: “Ik wil alleen nog maar positiviteit en geluk uitstralen en ik wil niet meer dat mensen om me heen ook maar op één of andere manier onderdeel worden of zijn van mijn probleem. Onbewust nemen menselijk heel veel van elkaar op. Ik heb me verdiept in deze onbewuste beïnvloeding en streef er naar om mijn kinderen op te voeden zonder enige negatieve beïnvloeding van mij; en daarvoor is het nodig dat ik mezelf van mijn ‘hindernissen’ ontdoe.”

“Ik hoef me niet meer te verschuilen achter de ADHD of de depressie en keuzes die ik destijds heb gemaakt waren goed en zijn geweest. Medicijnen heb ik nodig gehad, maar nu wil ik het niet meer!”. Sinds de start met Mental Coaching neemt Sterre de ‘helpende hand’ niet meer klakkeloos aan en toetst ze eerst of ze daadwerkelijk iets aan de hulp (in welke vorm dan ook) kan hebben.

Focus op haar ademhaling brengt haar in het hier en NU. Dat is in ieder geval een tip die ze meeneemt uit de les en iedereen aanraadt. “Om flow te bereiken (een gekanaliseerde tunnelvisie volgens Sterre) is het mijn uitdaging om me meer te focussen op mijn ademhaling. De hyperactiviteit in mijn hersenen komt hiermee meer tot rust en daardoor kom ik meer tot mezelf.” Mental Coaching helpt haar de constante strijd in haar hoofd te sussen. Zelf noemt ze het een gevecht tussen twee kampen en ik weet zeker dat er daar niet één van wint. De grote strijder zit namelijk voor me. Ik zie een jonge, wijze meid met een oude ziel. Iemand met daadkracht en heel veel potentie. We zullen vast nog veel van haar horen!

 

 

 

Lees de volgende testimonial

Ga naar Gewoon Doen Basic

 

terug


Deel deze pagina:


PROMEG  |  Piet Heinweg 15  |  7441 GZ Nijverdal  |  T: 06 53 799 219  |  KvK: 53078233  |  BTW: 820706541

Algemene Voorwaarden | Ethische Gedragscode